wtorek, 27 września 2011

Cukiniowe ciasto z bakaliami

Dziś kolejny, po muffinkach, wypiek z wykorzystaniem warzywa (również spowodowany jego "nadmiarem" pochodzącym z ekologicznych źródeł;)). I to jakiego. Cukinia jest naprawdę smaczna. Ale w tym wydaniu nie czuć oczywiście jej smaku, zamiast tego nadaje ciastu niesamowitą wilgotność. I może trochę witamin;)
Ostatnio bardzo lubię używać warzywa w wypiekach, nie lubię tylko ich ścierać;) Ale zapewniam, że to "bogate", sycące ciasto jest tego warte.


Ciasto z cukinii z suszonymi owocami i orzechami
- 150g mąki
- 150g cukru pudru
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g startej cukinii
  (u mnie żółta, mniej wilgotna niż zielona)
- 140g suszonych śliwek kalifornijskich,
  pokrojonych na mniejsze kawałki
- 100g suszonej żurawiny
- 75g posiekanych orzechów
  (użyłam włoskich, laskowych i nerkowca)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 125ml oleju

Wsypać mąkę, cukier, sól, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy do miski.
Dodać orzechy, suszone owoce i cukinię.
Ubić jajka z olejem i esencją waniliową i połączyć z suchymi składnikami.
Przelać do keksówki i piec w temperaturze 180 st. C przez
ok. godzinę i 10 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem).
Lepiej nie wyjmować z formy, dopóki nie ostygnie.


Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 16
Kaloryczność jednej porcji: 230 kcal

Przepis znalazłam na tej stronie i znacząco zmodyfikowałam, bo nie miałam użytych tam dodatków,
zresztą bardzo lubię kardamon. Poza tym wydaje mi się, że taka ilość owoców zdecydowanie wystarczy.

9 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda ta duża ilość bakalii :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak fajnie nadziane owocami! super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto cukiniowe mam już na swoim koncie, ale bez bakalii, więc taka wersja bardzo mnie zaciekawiła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciacho cudo! Co do ścierania, nie tylko warzyw ale czegokolwiek, to ja się jakoś nie umiem dogadać z moją tarką:) A najbardziej na tym cierpią paznokcie:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł na cukinię. Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. alez mocno bakaliowe ono jest,prawie jak keks!!! super,juz czuje jego aromaty i do tego z cukinia-pycha!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Do herbatki idealne, kradnę kawałek:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!