wtorek, 22 maja 2012

Sznycle z indyka z imbirem i cytrusami


Od jakiegoś czasu mam książkę Good Food Magazine "Pikantne dania. 101 sprawdzonych przepisów", ale nic jeszcze z niej nie robiłam. Wiele przepisów zwróciło moją uwagę, ale zdecydowałam się na ten, bo takie połączenie smaków wydawało mi się ciekawe i akurat miałam większość składników;) Okazało się, że imbirowy sos z dodatkiem cytrusów jest naprawdę smaczny. Zwłaszcza jeśli przepada się za słodko-ostrymi zestawieniami. Całość, łącznie z brokułami, komponuje się zaskakująco dobrze. Polecam.

Sznycle z indyka z imbirem i cytrusami
- 2 łyżeczki mąki
- 2 sznycle (po 100g) z piersi indyka
- 1 łyżka oleju
- sok z 1 dużej pomarańczy
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- 1 pomarańcza, podzielona na cząstki
- 1/2 różowego grejpfruta, podzielona na cząstki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 100g ryżu basmati
- 1 mały brokuł

Obtoczyć sznycle w 1 łyżeczce mąki.
Smażyć je po 3-4 minuty z każdej strony.
Przełożyć na talerz.
Dodać na patelnię sok z pomarańczy, imbir i miód.
Ostrożnie zagotować.
Wymieszać resztę mąki z odrobiną zimnej wody
i wlać na patelnię.
Mieszać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje
i będzie miał konsystencję syropu.
Doprawić szczyptą soli i pieprzu.
Przełożyć mięso z powrotem na patelnię.
Dodać kawałki cytrusów i ostrożnie podgrzać.
Podawać z ugotowanymi w międzyczasie
brokułami i ryżem, posypane natką.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 420 kcal

5 komentarzy:

  1. Mniam, wygląda smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne! choc ja mam problem z cytrusowymi sosami i miesem podobnie jak z czekolada....jednak Twoj przepis wyglada interesujaco...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak nie przepadam za mięsem z owocami to ta potrawa wzbudziła moje żywe zainteresowanie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie połączenia. Chyba będę musiała wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!