poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Letni makaron Jamiego Olivera


W taki upał nie za bardzo ma się ochotę gotować. Wyjątek może stanowić na przykład ten szybki, pyszny makaron z cytryną i bazylią, który po powrocie przygotowałam wg przepisu Jamiego Olivera z książki "30 minut w kuchni". Ma wyjątkowo świeży, orzeźwiający smak, przy takiej pogodzie - idealny.

Linguine
z cytryną i bazylią
- 1 żółtko
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- sól, pieprz
- 50g parmezanu + do posypania
- sok i skórka z 1 cytryny (można użyć mniej)
- mały pęczek bazylii
- 180g makaronu

1) Żółtko umieścić w misce i dodać olej oraz sporą ilość soli i pieprzu.
2) Zetrzeć parmezan i dodać do żółtka razem z sokiem i skórką z cytryny.
3) Posiekać bazylię (lub połowę utrzeć w moździerzu) i dodać do miski.
4) Dobrze wszystko wymieszać i ew. doprawić.
5) Odcedzić ugotowany w międzyczasie makaron, zachowując wodę.
6) Szybko wymieszać makaron z sosem, dodając ew. 2-3 łyżki wody z gotowania.
7) Skosztować i ew. doprawić, by zrównoważyć smak cytryny.
8) Posypać startym parmezanem i listkami bazylii.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 490 kcal

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam połączenie cytryny i bazylii. Jamiego też :) także ten makaron juz ustawia się w kolejce do mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się pysznie! czasem nie trzeba wielu składników by stworzyć idealne danie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kilka składników, a efekt powalający :D I jak tu nie lubić makaronu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Makaron moje smaki :) a widziałaś gadżety od Jamiego? https://goo.gl/pFofY1

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!