czwartek, 13 września 2012

Bucatini z karmelizowaną cebulą i bułką tartą z czosnkiem i anchois


Dzisiaj nie mam zbyt dużo czasu, więc i przepis dość prosty i szybki w wykonaniu. A przy tym całkiem interesujący, bo z dodatkiem karmelizowanej cebuli, która nie jest zbyt częstym dodatkiem do makaronu. Towarzyszą jej bułka tarta i anchois, które przywodzą na myśl spaghetti poveraccio, danie z niewielką liczbą składników, nieskomplikowane, a takie pyszne! Tak jest też w przypadku mojej dzisiejszej propozycji na szybki obiad, łączącej jeden z moich ulubionych rodzajów makaronu z kilkoma prostymi i smacznymi dodatkami.

Bucatini z karmelizowaną cebulą,
chili i bułką tartą z czosnkiem i anchois
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- 20g bułki tartej
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 1/2 łyżeczki pasty anchois (lub całe anchois)
- szczypta chili w płatkach
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 160g bucatini

1) Na dużej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w plastry.
2) Doprawić i dusić pod przykryciem przez 20 minut.
3) Na małej patelni podsmażyć czosnek, dodać bułkę tartą
i pastę anchois, podprażyć do zezłocenia.
4) W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka.
5) Dodać do niego cebulę, 2/3 bułki tartej, chili w płatkach i natkę.
6) Dokładnie wymieszać, przełożyć na talerze i posypać resztą bułki.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 390 kcal

6 komentarzy:

  1. Wow, takiego makaronowego połączenia jeszcze nie jadłam. Do przetestowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to moje ulubione dodatki do pizzy. Pasty dokladnie tak, jak opisujesz, jeszcze nie robiłam, ale nigdy nie mówie nigdy:)

    pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej pasty jeszcze nie próbowałam, ale musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, uwielbiam karmelizowaną cebulę to musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!