piątek, 8 lutego 2013

"Dwaj łakomi Włosi"


Na blogu już dwa razy pojawiły się przepisy (na tajarin con fegatini i pulpety z bakłażanów) z książki "Dwaj łakomi Włosi", ale dopiero teraz postanowiłam ją przedstawić. Mam nadzieję, że Wam również się spodoba. Dostałam ją w prezencie ze względu na moją miłość do włoskiej kuchni, której autorytetami są Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo, autorzy tej książki. Jest ona jakby uzupełnieniem serii popularnych programów kulinarnych i zbiorem zarówno klasycznych dań, jak i tych odrobinę nowocześniejszych.
Wprowadzono podział na przystawki, pierwsze dania, dania główne, sałatki i surówki, owoce i desery oraz przekąski. Każdy rozdział opatrzony jest krótkim wstępem, a do wielu przepisów dodano przypisy dotyczące niektórych składników. Większości ze 108 dań towarzyszą piękne zdjęcia. Możemy skusić się na sałatkę z prawdziwków, zupę z karczochów z pulpetami drobiowymi, spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i papryką, królika w marynacie z cytrusów z oliwkami i tymiankiem, zapiekankę z kopru włoskiego, granitę cytrynową, piadinę. To tylko wycinek z całego zbioru niesamowitych przepisów, prostszych i bardziej wykwintnych, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie.


Oprócz wielu smakowitych przepisów w książce znajdziemy interesujące dwustronicowe dodatki na temat Włoch - o regionalnym jedzeniu, rodzinie, cucina povera - kuchni biedniejszej części społeczeństwa - czy religii. Wprowadzają w tamtejsze realia i pozwalają poznać ich wpływ na kuchnię.
Szczerze polecam tę publikację. Mimo że to, wydawałoby się, kolejna książka o włoskiej kuchni, naprawdę warto ją mieć. Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z przepisów w niej zawartych. Efekty będziecie mogli zobaczyć tutaj:)


 "Dwaj łakomi Włosi"
Antonio Carluccio, Gennaro Contaldo
wyd. MUZA SA
ok. 60 zł

4 komentarze:

  1. Posiadam i bardzo mi się podoba. Niestety nie zdążyłam jeszcze wypróbować przepisów :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam tą książkę, ale jeszcze z niej nie gotowałam, bo mam ją od niedawna. Ale te zdjęcia i przepisy, mmm... Na pewno będą rewelacja...

    OdpowiedzUsuń
  3. Włoskie książki kucharskie mają niepowtarzalny klimat :) Ta również bardzo przypadła mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czytałam już o tej książce sporo dobrego, może sobie kiedyś kupię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!