środa, 17 kwietnia 2013

Kuskus z rodzynkami, karmelizowanym fenkułem i migdałami


Dzisiaj zapraszam na szybki i dość nietypowy obiad: kuskus z lekko skarmelizowanym koprem włoskim, rodzynkami namoczonymi w soku z mandarynki i płatkami migdałowymi. Fenkuł, który dobrze się komponuje z wieloma składnikami i ma intrygujący aromat, sprawia, że smak dania jest wielowymiarowy i zaskakujący. Rodzynki dzięki namoczeniu w soku zyskują naprawdę wiele, a uprażone migdały dodają całości "chrupiącego" akcentu. Polecam, bo to proste i pyszne danie.

Kuskus z rodzynkami,
karmelizowanym fenkułem
i migdałami
- 50g rodzynek
- sok z 1 mandarynki
- 1/2 małego fenkułu
- sól, pieprz
- 30g migdałów w płatkach
- 1 mała szalotka
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżki białego octu winnego
- 60g kuskusu

1) Rodzynki namoczyć w soku wyciśniętym z mandarynki i odstawić.
2) Fenkuł pokroić na cząstki, doprawić i podsmażyć
na połowie oliwy, aż zmięknie i lekko się skarmelizuje.
3) Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i odstawić.
4) W małej miseczce wymieszać pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, ocet i resztę oliwy.
5) Do innej miski wsypać kuskus i szczyptę soli, zalać wrzącą wodą i odstawić do nasiąknięcia.
6) Wymieszać z rodzynkami, szalotką z oliwą i pieprzem do smaku.
7) Przełożyć na talerz, ułożyć na wierzchu kawałki fenkułu i posypać migdałami.

Pomysł stąd.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 1
Kaloryczność jednej porcji: 640 kcal

4 komentarze:

  1. Ciekawe... Właściwie to danie na słodko, czy wytrawnie? Bo już zwątpiłam, ten ocet i szalotka, a jednocześnie rodzynki i mandarynka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To takie słodko-ostre danie, nawet z przewagą słodkiego smaku, ale to zależy, jak się je doprawi:)

      Usuń
  2. Trochę czasu zajęło zanim polubiłem fenkuł, ale teraz w sałatkach, czy daniach na ciepło nie tylko mi nie przeszkadza, ale czasem uważam go za niezbędny. Musi być pyszny taki lekko skarmelizowany ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!