poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Spring rolls z ananasem, krewetkami i miętą


To moje pierwsze spring rolls, więc proszę nie zwracać uwagi na ich nie do końca idealny kształt;D Ważne, że były bardzo smaczne! Wykorzystałam przepis z książki "Vietnamese Street Food" na spring rolls z krewetkami, omletem, chili i ananasem, popularne w południowych, tropikalnych regionach Wietnamu. Zastąpiłam miętą kolendrę, a Wy możecie wrócić do oryginalnej wersji, gdy już będziecie wypróbowywać ten przepis;) A naprawdę warto. Jest niezbyt skomplikowany, choć dość pracochłonny, a wszystkie składniki bez problemu można kupić w każdym lepiej zaopatrzonym supermarkecie. Może poza papierem ryżowym, ale ten też jest dostępny. Spring rolls smakują bardzo świeżo, lekko kwaśny ananas dobrze komponuje się z ostrą chili i słodkimi krewetkami, a zamoczone w sosie nabierają jeszcze więcej wyrazu. Zwróciłam uwagę na przepis na nie już dawno i dobrze, że je w końcu przygotowałam.
 
Spring rolls z ananasem,
krewetkami i miętą
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oleju
- 30g makaronu "sojowego"
- 4 arkusze papieru ryżowego
- 2 liście sałaty lodowej
- kawałek niezbyt dojrzałego ananasa
- 1 papryczka chili
- 4 krewetki
- kilkanaście listków mięty
- 1/2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka soku z limonki
- odrobina octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- 1 mały ząbek czosnku

1) Jajka rozbić do miseczki i rozkłócić z solą i pieprzem.
2) Na patelni rozgrzać olej, wlać jajka i rozprowadzić po dnie.
3) Smażyć, aż omlet będzie gotowy, ostudzić i pokroić na paski o szerokości 3mm.
4) Przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5) Przelać zimną wodą i ew. pociąć nożyczkami, by miał odpowiednią długość.
6) Zamoczyć jeden arkusz papieru ryżowego na chwilę w ciepłej wodzie.
7) Rozłożyć go na płaskiej powierzchni i poczekać 20 sekund.
8) Na dolnej 1/3 arkusza w prostej linii rozłożyć 1/4 składników:
pokrojonej w cienkie paski sałaty, makaronu, ananasa pokrojonego
w słupki o długości 5cm, omletu, 1/2 pokrojonej w paski chili,
oczyszczonych, ugotowanych i przekrojonych wzdłuż na pół krewetek oraz mięty.
9) Zawinąć dolną część arkusza na nadzienie, następnie boki, a na koniec zwinąć całość.
10) Odłożyć brzegiem w dół i powtórzyć czynności z resztą składników.
11) By przygotować sos do maczania, wymieszać sos rybny,
sok z limonki, ocet ryżowy i cukier, aż się rozpuści.
12) Posiekać resztę chili i czosnek i dodać do sosu.
13) Przelać go do małej miseczki i podawać.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba sztuk: 4
Kaloryczność jednej sztuki: 135 kcal

2 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze!