piątek, 11 kwietnia 2014

Bobotie


To smakowite południowoafrykańskie danie chciałam przygotować już bardzo dawno, ale dopiero teraz się za nie wzięłam. Szkoda, że tak późno, bo jest niesamowite. To zapiekane mielone mięso na słodko-ostro (z przewagą tego pierwszego smaku), z warstwą jajeczną doprawioną kurkumą. Jest dość nietypowe, ale będzie smakować każdemu. Sprawdzi się jako równie pyszna odmiana dla wszelkich tradycyjnych zapiekanek mięsnych czy lazanii. Byłam ciekawa kuchni południowoafrykańskiej i nie zawiodłam się. Bardzo przypadła mi do gustu - na razie wypróbowałam jedynie bobotie, ale będę musiała też i inne dania.


Bobotie
- 1 mała bułka lub
   gruba kromka chleba
- 1 łyżka oleju i odrobina masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy + szczypta
- 1 łyżka chutneyu z mango
- 1 łyżka dżemu morelowego
- 1/2 łyżki sosu worcester
- 1/2 łyżki białego octu winnego
- 500g mięsa mielonego
- 30g sułtanek
- 2 jajka
- 150ml mleka
- sól
- kilka liści laurowych

1) Bułkę lub chleb namoczyć w wodzie lub mleku.
2) Na patelni rozgrzać olej i masło i dodać posiekaną cebulę i czosnek.
3) Gdy zmiękną, dodać curry, 1/2 łyżeczki kurkumy,
chutney, sos worcester, ocet winny i szczyptę soli.
4) Dokładnie wymieszać i dodać odsączoną bułkę,
razem z mięsem i sułtankami.
5) Smażyć na małym ogniu, aż mięso zrobi się brązowe.
6) Wymieszać z 1 roztrzepanym jajkiem, przełożyć do naczynia
do zapiekania o wymiarach ok. 20x20cm, docisnąć i wyrównać.
7) Zmieszać drugie jajko z mlekiem, resztą kurkumy i szczyptą soli.
8) Wylać na mięso i ułożyć na wierzchu liście laurowe.
9) Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C
na ok. 40-50 minut (aż się zetnie).
10) Podawać z ryżem, chutneyem, orzechami, bananami.

Korzystałam z tego przepisu.

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 430 kcal

2 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze!