czwartek, 29 września 2016

Wrap z indyjską jajecznicą ze szpinakiem wg Gordona Ramsaya


W książce "Gordon Ramsay's Ultimate Home Cooking" trafiłam na prosty przepis na wrapy z jajecznicą ze szpinakiem. Według autora takie dania są w Indiach bardzo popularne i świetnie sprawdzają się na śniadanie. Wersja z jajecznicą jest pożywna, ale też bardzo szybka do przygotowania. W przepisie powinny być wykorzystane indyjskie placki: chapati, paratha czy naan, ale pełnoziarniste tortille pszenne również się nadają.
 
Wrap z indyjską jajecznicą
ze szpinakiem
- 1 łyżeczka nasion kuminu
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 100g szpinaku baby
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2 pełnoziarniste tortille lub placki naan
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- posiekana mięta (opcjonalnie)     

1) Na patelni rozgrzać połowę oleju, dodać kumin i gorczycę i prażyć, aż przyprawy zaczną pachnieć.
2) Dodać posiekaną cebulę, połowę masła i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
3) Dodać szpinak i smażyć, aż zmięknie, po czym odstawić.
4) Na drugiej patelni rozgrzać resztę oleju i masła, dodać garam masala i kurkumę i smażyć przez minutę.
5) Jajka rozbić do miski i wymieszać, dodać na patelnię z przyprawami, posolić i smażyć na małym ogniu.
6) Do jajek dodać szpinak i wymieszać.
7) Podawać z podgrzanymi plackami i jogurtem (z dodatkiem posiekanej mięty) i zawijać.    

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 520 kcal  

1 komentarz:

  1. Genialne! Ja ostatnio gotuję z aplikacją www.kcalmar.com . Fajnego bloga też mają. polecam, moze posluza, jako inspiracja.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!