wtorek, 8 listopada 2016

Placuszki migdałowe z nasionami chia

 
Jakiś czas temu wypróbowałam bardzo ciekawy przepis na placuszki z mielonych migdałów i nasion chia. Są bez glutenu, bez jajek, bez cukru, bez mąki i wegańskie ;) Ale nie jest to tak ważne jak fakt, że przepyszne! Rozpływają się w ustach i mają wspaniały aromat. Polecam je na deser albo jako całkiem sycące śniadanie.

Placuszki migdałowe
z nasionami chia 
- 2 łyżki (25g) nasion chia
- 6 łyżek wody + 50 ml
- 1 szklanka (100g) mielonych migdałów

- 3 łyżki erytrolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju (np. z pistacji)
- 50ml wody
- olej kokosowy do smażenia

1) Nasiona chia zalać 6 łyżkami wody i odstawić na 10-15 minut.
2) W misce wymieszać mielone migdały, erytrol i proszek do pieczenia.
3) Dodać olej i resztę wody, wymieszać i odstawić na parę minut.
4) Na patelni rozgrzać olej, nakładać małe porcje ciasta i smażyć na małym-średnim ogniu po 5 minut z każdej strony, delikatnie odwracając.

Przepis stąd. 

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba sztuk: 13
Kaloryczność jednej sztuki: 70 kcal 

2 komentarze:

  1. wyglądają uroczo, pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chie odkryłem z kcalmar i od tamtej pory nie wyobrażam sobie życia! Są świetnym uzupełnieniem posiłków potreningowych.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!