niedziela, 24 września 2017

Stroganow wieprzowy Gordona Ramsaya


Wiem, wiem, stroganow to danie z wołowiny, ale nie mogłam oprzeć się przepisowi Gordona Ramsaya z książki "Szef kuchni po godzinach", w którym wykorzystuje polędwiczkę wieprzową. Jego propozycja jest nieskomplikowana, ale nieoczywista i "podkręcona" brandy. Warto wypróbować!

Stroganow wieprzowy
- 500g polędwiczki wieprzowej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka wędzonej papryki + do posypania
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g pieczarek
- 2 łyżki brandy
- 150g śmietany 18%
- sok z cytryny
- 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1) Polędwiczkę oczyścić z błon, pokroić w cienkie plastry, a te w paski.
2) Doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką.
3) Na dużej patelni rozgrzać połowę oliwy, dodać pokrojoną w cienkie krążki cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż się zeszkli.
4) Dodać posiekany czosnek i pokrojone w plastry pieczarki.
5) Smażyć na dużym ogniu przez 3-4 minuty, zdjąć z patelni i odstawić.
6) Wlać na patelnię resztę oliwy i smażyć na dużym ogniu mięso przez 1,5-2 minuty z obu stron.
7) Przełożyć z powrotem na patelnię pieczarki z cebulą.
8) Wlać brandy, zagotować i odparować.
9) Wmieszać śmietanę i powoli zagotować.
10) Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
11) Dodać pietruszkę i podawać z makaronem lub ryżem posypane wędzoną papryką.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 375 kcal + makaron

1 komentarz:

Dziękuję za Wasze komentarze!