sobota, 4 listopada 2017

Proste ciasto z gruszkami

 
Od czasu do czasu piekę coś dla gości - przeważnie są to bardziej wymyślne ciasta niż to dzisiejsze. Nie zmienia to faktu, że proste przepisy też się przydają, a nieskomplikowane wypieki mogą być niezwykle smaczne. Tak jest w przypadku tego wilgotnego, lekko waniliowego ciasta ze sporą ilością gruszek, do którego świetnie pasują lody lub bita śmietana.

Ciasto z gruszkami 
- 50g masła
- 500g gruszek
- sok z 1/2 cytryny
- 75g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej

1) Masło stopić w rondelku i odstawić.
2) Gruszki obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z sokiem z cytryny.
3) Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier i sól i wymieszać.
4) Dodać jajka i esencję waniliową i zmiksować.
5) Stopniowo dodać masło i ponownie zmiksować.
6) Wmieszać gruszki razem z sokiem.
7) Przełożyć do formy z wyjmowanym dnem o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia.
8) Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 50 minut (sprawdzić patyczkiem).

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 1 1/4 godziny
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 175 kcal

3 komentarze:

  1. Faktycznie badzo proste do przygotowania, dziękuje bardzo za podzielenie się świetnym przepisem :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię dokładnie takie samo ciasto tylko z jabłkami:) Zainteresowanych zapraszam również do obserwowania bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!