niedziela, 22 kwietnia 2018

Frittata z bazylią


Dzisiejsza propozycja to danie, do którego składniki Włosi zawsze mają w domu, dlatego często przygotowywane jest na szybko po pracy. W Polsce z tymi produktami też nie ma problemu, dlatego zachęcam do wypróbowania takiego połączenia. Frittata ma świeży, charakterystyczny smak bazylii, a zaostrzona jest parmezanem.

Frittata z bazylią
- 6 jajek
- 75g parmezanu
- kilka gałązek bazylii
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy

1) Jajka roztrzepać w misce razem ze startym parmezanem, podartymi listkami bazylii, solą i pieprzem.
2) Oliwę rozgrzać na patelni na średnim ogniu i wlać jajka.
3) Smażyć przez ok. 5 minut, aż spód się zarumieni.
4) Odwrócić i smażyć przez 3 minuty.
5) Ostrożnie zdjąć z patelni i podawać posypane listkami bazylii.

Przepis pochodzi z książki "Dwaj łakomi Włosi", Gennaro Contaldo, Antonio Carluccio

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 480 kcal


1 komentarz:

Dziękuję za Wasze komentarze!