poniedziałek, 13 stycznia 2020

Idealny popcorn


Popcorn wbrew pozorom jest całkiem zdrowy, o ile nie poda się go skąpanego w karmelu czy wielkiej ilości masła. W dodatku bardzo łatwo go przygotować i nie może się nie udać, jeśli skorzysta się z poniższego przepisu. Potem wystarczy posypać go solą lub wymieszać z wybranym dodatkiem smakowym - moim ulubionym jest chyba ocet balsamiczny.

Popcorn
- 1 łyżka oleju
- 25g suchych ziaren kukurydzy
- wybrane dodatki: ostry sos chili, sos worcester,
  ocet balsamiczny, świeżo mielony pieprz, starty ser

1) Na średnim ogniu rozgrzać patelnię z olejem.
2) Dodać kilka ziaren kukurydzy, przykryć i poczekać, aż zaczną strzelać.
3) Wsypać resztę kukurydzy, równo rozprowadzić, przykryć i zdjąć patelnię z ognia na 20 sekund*.
4) Po tym czasie z powrotem postawić na palniku i poczekać aż prawie wszystkie ziarna pękną, od czasu do czasu ruszając patelnią, by się nie przypaliły.
5) Zdjąć z ognia, kiedy kukurydza będzie strzelać w dużych odstępach czasu i przesypać do miski.
6) Szybko wymieszać z wybranymi dodatkami i podawać jeszcze ciepły.

* dzięki temu wszystkie ziarna osiągają równą temperaturę

2 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze!