sobota, 13 stycznia 2018

Dip fasolowy z gorgonzolą

 
Z książki "Nigellissima" wypróbowałam już kilka przepisów i wszystkie okazały się bardzo udane. Podobnie jest z tym dipem, w końcu Nigella Lawson zna się na rzeczy. Troszkę go zmodyfikowałam, ale najważniejsze jest w nim samo połączenie białej fasoli z gorgonzolą. Smak obu tych składników jest zrównoważony mascarpone i jogurtem naturalnym, które najlepiej dodać według własnych upodobań. Autorka sugeruje od 150 do 300 g gorgonzoli, ja poprzestałam na tej pierwszej ilości, a i tak dip jest bardzo wyrazisty i aromatyczny.

Dip fasolowy z gorgonzolą
- 1 puszka fasoli
- 150g pikantnej gorgonzoli
- 100g serka kremowego lub mascarpone
- 100g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka marsali (opcjonalnie)
- świeżo mielony pieprz
- chili w płatkach do posypania

1) Fasolę odsączyć i umieścić w naczyniu blendera.
2) Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.
3) Podawać posypane płatkami chili, z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki, figami, paluszkami chlebowymi.

1 komentarz:

Dziękuję za Wasze komentarze!