wtorek, 12 września 2017

Sałatka pomidorowa z chorizo


To właśnie teraz można kupić najlepsze pomidory i trzeba z tego skorzystać, np. przygotowując jak najprostszą sałatkę. Dodałam do niej podsmażone chorizo, które świetnie podkreśla smak pomidorów. I które bardzo lubię, co można poznać po regularności postów z przepisami z jego udziałem ;) Do pomidorów bardzo pasuje także ocet sherry, ale jeśli go nie macie, możecie zastąpić go czerwonym octem winnym.

Sałatka pomidorowa z chorizo
- 150g chorizo picante
- 400g polnych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka octu sherry
- świeżo mielony pieprz

1) Chorizo pokroić w plastry, dodać na patelnię i smażyć, aż wytopi się tłuszcz.
2) Odsączyć i odstawić do ostudzenia.
3) Pomidory pokroić w kostkę, posiekać cebulę, czosnek i pietruszkę.
4) Wymieszać z chorizo, octem sherry i świeżo mielonym pieprzem.

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 410 kcal

1 komentarz:

  1. Świetnie wygląda ta pasta, nic tylko się zajadać :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!