czwartek, 25 stycznia 2018

Saag z kurczaka i placki czapati


Kolejne z zapowiadanych przeze mnie potraw kuchni indyjskiej. Tym razem zdecydowałam się na saag z kurczaka, czyli danie z mięsa i świeżego szpinaku. Wyszło wyśmienicie! Kurczak był miękki i przeszedł smakiem aromatycznych przypraw, a szpinak świetnie do niego pasował. Całość można podawać z ryżem albo plackami czapati.

Saag z kurczaka
- 160g szpinaku
- kawałek imbiru (2 cm), starty
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona papryczka chili
- 1 łyżka oleju
- 2 liście laurowe
- 1/4 łyżeczki ziaren pieprzu
- 1 cebula
- 3 obrane i posiekane pomidory
- 2 łyżeczki curry
- sól
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 500g mięsa z udek kurczaka

1) Szpinak gotować bez wody przez 5 minut w przykrytym garnku.
2) Przełożyć do blendera, dodać imbir, czosnek, chili i 3 łyżki wody.
3) Zmiksować na gęstą pastę i odstawić.
4) W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać liście laurowe i ziarna pieprzu i smażyć przez 2 minuty.
5) Wymieszać, dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć, mieszając od czasu do czasu, przez 6-8 minut.
6) Dodać pomidory i gotować przez 5 minut.
7) Dodać curry, sól i chili w proszku i smażyć przez 2 minuty.
8) Dodać pastę szpinakową i ok. 100 ml wody i gotować przez 5 minut.
9) Powoli dodać jogurt i gotować przez 5 minut.
10) Udka przekroić na pół, dodać do sosu i wymieszać.
11) Gotować pod przykryciem przez 25 minut, pod koniec można odkryć, by trochę odparowało.
12) Podawać z ryżem lub plackami chapati.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 300 kcal 


Zachęcam do samodzielnego przygotowania placków czapati, choć można zastąpić je tortillami lub kupić gotowe. To bardzo łatwy przepis, który warto wypróbować, by czasem zastąpić nudny ryż.

Czapati
- 250g mąki pełnoziarnistej

- 1/2 łyżeczki soli
- 140ml wody

1) Mąkę i sól wsypać do dużej miski.
2) Zrobić wgłębienie i powoli dolać wodę,
3) Wyrobić elastyczne ciasto i ugniatać kilka minut.
4) Przykryć folią i odstawić na 15-20 minut.
5) Ciasto podzielić na 8 części i rozwałkować na podsypanym mąką blacie na kształt krążka.
6) Patelnię z grubym dnem mocno rozgrzać.
7) Zmniejszyć ogień i położyć chapati.
8) Odwracać na drugą stronę, gdy zaczną pojawiać się pęcherze.
9) Docisnąć ściereczką lub płaską łyżką i ponownie odwrócić. 

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba sztuk: 8
Kaloryczność jednej sztuki: 105 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze!