poniedziałek, 5 lutego 2018

Gruzińska sałatka z czerwonej fasoli


Drugi po mołdawskich plackach z fetą i koperkiem przepis z książki Olii Hercules pt. "Mamuszka". To gruzińska sałatka z czerwonej fasoli, a właściwie wariacja autorki na temat dania z książki kucharskiej z czasów ZSRR. Dobrze sprawdzi się jako dodatek np. do mięsa, ale sama również świetnie smakuje, przede wszystkim dzięki mieszance pachnących przypraw i ziół.

Gruzińska sałatka
z czerwonej fasoli
- 1/4 łyżeczki nasion kozieradki

- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka octu sherry
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 2 gałązki natki pietruszki
- 2 gałązki koperku


1) Rozgrzać patelnię, dodać kozieradkę, koper włoski i kolendrę.
2) Prażyć, aż zaczną mocno pachnieć i utłuc w moździerzu ze szczyptą soli.
3) Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w plastry cebulę i smażyć przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
4) Dodać odsączoną fasolę i podgrzać.
5) W misce wymieszać ocet sherry, uprażone przyprawy, posiekane zioła i pieprz.
6) Dodać podgrzaną fasolę z cebulą i wymieszać.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 225 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze!