piątek, 16 września 2011

Pasta e lenticchie

To moja wersja dania obecnego w wielu włoskich domach. Oryginalnie zawiera mniej składników (i trochę inne), ale o tej porze roku aż grzech nie korzystać z dostępnych tak krótko warzyw, np. cukinii.
Użyłam razowego makaronu gryczanego, który nadaje daniu specyficzny smak, podobnie jak seler naciowy, polecam. Całość smakuje bardzo dobrze- a jest tak łatwa w przygotowaniu. W tym wypadku siła tkwi w prostocie.


Pasta e lenticchie
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 1/2 średniej cukinii
- kilka liści kapusty
- 60g drobnego makaronu (użyłam razowych muszelek gryczanych)
- puszka soczewicy
- sól, pieprz
- świeża bazylia

W garnku zeszklić posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek.
Dodać seler naciowy; zalać wodą (ew. bulionem) i gotować przez kilka minut.
Dorzucić cukinię pokrojoną w kostkę i poszatkowaną kapustę. Gotować do miękkości.
Kilka minut przed końcem gotowania wrzucić makaron,
na koniec odsączoną soczewicę i część bazylii.
Doprawić i podawać ozdobione resztą bazylii.

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 270 kcal

1 komentarz:

  1. seler naciowy, to jedno z moich ostatnich odkryć. Spojrzenie kolegów z klasy, kiedy przynoszę go jako drugie śniadanie - bezcenne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!