sobota, 3 grudnia 2011

Tarta cebulowa


Coś, co sprawi, że polubicie cebulę (jeśli jeszcze jesteście nieufni w stosunku do niej, jak np. ja do niedawna;D) Tarta cebulowa, na kruchym cieście, z dodatkiem bekonu, sera i aromatycznych przypraw. I do tego całkiem prosta w przygotowaniu, jeśli użyje się, tak jak ja, gotowego ciasta. Chętnie zrobiłabym je sama, np. z pełnoziarnistą mąką, ale to jednak wygoda. Świetne danie na obiad, zrobiło furorę w moim domu;) Naprawdę polecam.

Tarta cebulowa
- 200g gotowego kruchego ciasta
- 25g masła
- 70g pokrojonego w kostkę bekonu
- 700g pokrojonej w cienkie plasterki cebuli
- 2 roztrzepane jajka
- 50g startego sera Gouda
- 3 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz

Wyłożyć ciastem wysmarowaną i obsypaną bułką tartą formę do tarty.
Nakłuć spód ciasta widelcem i włożyć na 30 minut do lodówki.
Roztopić na dużej patelni masło, dorzucić bekon i cebulę.
Dusić na małym ogniu przez 25 minut albo do chwili, gdy cebula zmięknie.
Jeśli wcześniej zacznie brązowieć, dodać łyżkę wody.
Do cebuli dodać jajka, ser i tymianek, starannie wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przełożyć masę do formy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 30 minut
(chociaż to zależy od kupionego ciasta).

Przepis pochodzi z książki "120 wypieków" wyd. Olesiejuk. Zmieniłam trochę proporcje i składniki.
 
Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 420 kcal

10 komentarzy:

  1. uwielbiam cebule! :) moglabym ją dodawać do wszystkich dań warzywnych a póki coz tart to robiłam tylko z kurczakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z cebulą jestem za pan brat.
    Ta tarta chyba specjalnie dla mnie.
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczna! cebulka, bekon, ser...mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Skuszę się na to cebulowe szaleństwo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej! Musi być pyszna! To na pewno godne zastępstwo niezbyt zdrowej pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a to u Ciebie ta pyszna tarta...
    Ostatnio miałam taka ochote na cos z cebula,ze zrobilam mini pizzerinki,ale mysle ze taka tarta to duzo lepszy pomysl-szczególnie dla zachcianek ciężarnej!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm to musi być pyszne :)
    podoba mi się ten przepis
    pozdrawiam


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Udaję, że nie widzę punktu "kaloryczność". Od dawna kusi mnie cebulowa i porowa tarta. Już wiem, która będzie pierwsza:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!