piątek, 13 lipca 2012

Fińskie ciasto drożdżowe z malinami i porzeczkami


Ciasto drożdżowe to coś, co bardzo rzadko pojawiało się u mnie w domu. Oczywiście było to dawniej, teraz od czasu do czasu je piekę - tym razem stanęło na przepisie wywodzącym się z Finlandii. Wykorzystałam głównie maliny, ale można użyć dowolnych owoców jagodowych, nawet kwaśnych i po prostu posypać je większą ilością cukru. Ciasto jest pachnące, wyraźnie maślane, a ciepłe smakuje wręcz wspaniale. Naprawdę warto je wypróbować, bo nadaje się na różne okazje, np. na wakacyjny piknik.
 
Fińskie ciasto drożdżowe z owocami
- 50g drożdży
– 300ml mleka o temperaturze pokojowej
– 200g masła
– 1l (ok. 640g) mąki pszennej
– 75ml (60g) cukru
– 1 jajko
– 50g mielonych (lub posiekanych) migdałów
– 3 łyżki bułki tartej
– 2 łyżki cukru
– 1 opakowanie (500g) malin
– ok. 200g czerwonych porzeczek
– 6 łyżek cukru
– 1 jajko do posmarowania

Rozpuścić drożdże w mleku.
Do mąki dodać drobno posiekane masło.
Dodać cukier, jajko i mleko z drożdżami.
Wyrobić gładkie ciasto.
Posypać mąką, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyłożyć na posypany mąką blat.
Lekko zagnieść i rozwałkować ok. 2/3 ciasta na prostokąt
trochę większy niż forma o wymiarach 30x40cm.
Włożyć ciasto do nasmarowanej formy, tak by przykryło jej spód i boki.
Ponakłuwać ciasto widelcem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Resztę ciasta również zostawić na ten czas do wyrośnięcia.
Wymieszać migdały z bułką tartą i cukrem.
Posypać ciasto tą mieszanką, wyłożyć na nie owoce i posypać cukrem.
Resztę ciasta rozwałkować i pociąć na cienkie paseczki.
Ułożyć z nich dekoracyjną kratkę na owocach.
Posmarować ciasto rozmąconym jajkiem.
Piec w dolnej części piekarnika w temperaturze 225 st. C przez 10 minut.
Podnieść o jeden poziom i piec przez kolejne 10 minut.
Przykryć folią aluminiową, gdyby wierzch zbytnio się przypiekał.

Przepis pochodzi z książki „Encyklopedia wypieków i pieczenia” wyd. Rea.

Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 24
Kaloryczność jednej porcji: 210 kcal

8 komentarzy:

  1. uwielbiam drożdżowe z owocami! wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... drożdżowe z owocami... Pychotka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszystkie fińskie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi przepysznie smakować, wygląda imponująco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mogę porwać kawalek? to wygląda pięknie!
    pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię ciasta, na kórych widok wyobrażam sobie ich smak, to właśnie takie jest, pyszne! :)

    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji malinowej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto takie jakie lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!