sobota, 11 sierpnia 2012

Ciasto francuskie z kurkami, cukinią i ricottą


Trwa sezon na kurki, więc grzech z tego nie skorzystać. Podobnie zresztą jest z cukinią - dlatego zapraszam na zapiekankę łączące te dwa składniki w smakowitą całość. Rozpływającą się w ustach, delikatną i przepyszną. Jeśli cokolwiek zostanie (choć nie powinno, bo to danie, które w zasadzie zobowiązuje do wzięcia dokładki;D), świetnie smakuje również na zimno.

Ciasto francuskie
z kurkami, cukinią i ricottą
- 600g kurek + do dekoracji
– 1 mała cukinia
– 1 łyżka oleju
– sól, pieprz
- opakowanie ciasta francuskiego light
- szczypta gałki muszkatołowej
– 250g ricotty
– 3 łyżki śmietany 12%
- 2 jajka

1) Pokroić cukinię na małe kawałki.
2) Umyć kurki, odsączyć i pokroić większe sztuki.
3) Podsmażyć doprawione kurki i cukinię na patelni przez kilka minut.
4) Naczynie żaroodporne wyłożyć ciastem francuskim i ponakłuwać widelcem.
5) Wyłożyć na nie kurki i cukinię (ew. odsączone).
6) Wymieszać ricottę, śmietanę i jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką.
7) Wylać na farsz i położyć na wierzchu zachowane kurki.
8) Piec w temperaturze 210 st. C przez 40-60 minut, do ścięcia masy.
9) Podawać na ciepło lub na zimno.

Czas przygotowania:  1 ½ godziny
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 350 kcal

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam farsze z ricotty! Przepis dodaję do zakładek i na pewno zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już czuję ten apetyczny zapach! Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiedz mi gdzie kupiłaś kurki, a będę Cię wielbić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie nie kupiłam, a dostałam, własnoręcznie zbierane:)

      Usuń
    2. Nosz, kurczę. Szukam ich już od tygodnia...

      Usuń

Dziękuję za Wasze komentarze!