poniedziałek, 24 września 2012

Sałatka z soczewicą, winogronami i fetą

Prawie nie zdarza mi się przygotowywać sałatek, ale chyba czas to zmienić, jeśli mają smakować tak dobrze, jak ta z zieloną soczewicą, selerem, winogronami, fetą i słonecznikiem, którą dzisiaj przedstawiam. Takie połączenie sprawdza się znakomicie, jest zdrowe i sycące. Słonecznik przyjemnie chrupie, seler smakuje orzeźwiająco, a wszystkie składniki pasują do siebie, choć są tak różne. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył. Może nawrócę się na sałatki;)


Sałatka z soczewicą,
winogronami i fetą
- 110g zielonej soczewicy
- 2-3 łodygi selera
- 250g winogron
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 50g sera feta
dressing:
- 1 łyżka oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz

1) Ugotować soczewicę i odstawić do ostygnięcia.
2) Selera pokroić na małe kawałki.
3) Winogrona przekroić na połówki i usunąć pestki, jeśli to konieczne.
4) Cebulę pokroić w piórka.
5) Uprażyć słonecznik na suchej patelni.
6) Wymieszać składniki dressingu.
7) W sporej misce wymieszać soczewicę, seler, winogrona,
cebulę, dressing i większość słonecznika.
8) Wmieszać pokruszony ser, rozłożyć na trzy
porcje i posypać resztą słonecznika.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 240 kcal

4 komentarze:

  1. fajna, ciekawi mnie połączenie smakow

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak zdrowa sałatka! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne połączenie smaków, bardzo lubię sałatki z dodatkiem sera i pestek/orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ładnie to wygląda... powiem szczerze nie miałam okazji jeszcze jeść selera w sałatce.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!