środa, 24 kwietnia 2013

Ndundari - kluseczki z ricotty z sosem pomidorowym

Książka "Dwaj łakomi Włosi" Antonia Carluccio i Gennara Contaldo pełna jest interesujących i smakowitych przepisów, których kilka już wypróbowałam. Tym razem postawiłam na kluseczki, których przygotowanie nie wymaga posiadania żadnych wymyślnych składników. Ser ricotta stał się tak popularny, że wiele osób ma go w lodówce bardzo często, np. ja;) To danie należy do ulubionych, które autor pamięta z dzieciństwa. Wcale mu się nie dziwię. Kluseczki są delikatne, podkreślone prostym sosem i bardzo smaczne.


Ndundari
- 150g ricotty
- 130g mąki
- 2 żółtka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 10g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 300ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii

1) W dużej misce wymieszać mąkę, ricottę, żółtka, parmezan,
gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli i pieprzu.
2) Wyrobić miękkie i gładkie ciasto.
3) Wyłożyć je na blat posypany mąką i zagniatać 3-5 minut.
4) Uformować z niego długi wałek i pokroić go pod kątem w romby.
5) Zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić do niej kluski.
6) Gdy wypłyną na wierzch, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 2 minuty.
7) W międzyczasie przygotować sos: rozgrzać trochę oliwy
i podsmażyć na niej czosnek pokrojony w grube plasterki.
8) Dodać przecier i bazylię, doprawić i gotować przez kilka minut.
9) Wyjąć kluseczki za pomocą łyżki cedzakowej, odsączyć i przełożyć do sosu.
10) Dokładnie wymieszać i podawać.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 470 kcal

1 komentarz:

Dziękuję za Wasze komentarze!