czwartek, 30 maja 2013

Sałatka z komosy ryżowej z grillowaną papryką i halloumi


Sałatka na ciepło z komosy ryżowej (to inaczej quinoa - jak odmieniać tę nazwę?) z grillowaną papryką, serem halloumi i cytrynowym dressingiem jest właściwie idealna. Wszystkie składniki są przecież tak pyszne, że nie mogłoby być inaczej. Smaki świetnie się komponują, a danie jest zdrowe, sycące i bardzo proste do przygotowania! Szkoda, że ser halloumi jest nie zawsze dostępny, a quinoa dość droga... Jeśli jednak już je mamy, warto poświęcić te składniki właśnie na tę sałatkę.

Sałatka z komosy ryżowej
z grillowaną papryką i halloumi
- 1 łyżka oleju
- 1 czerwona cebula
- 1 duża grillowana papryka
- 120g quinoa
- 300ml wody
- 1 łyżka oleju
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- sól, pieprz
- cukier
- mały pęczek pietruszki
- 120g sera halloumi

1) Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojoną w plastry cebulę.
2) Dodać odsączoną paprykę pokrojoną w spore kwadraty
i smażyć przez kilka minut, delikatnie mieszając.
3) Wsypać komosę i smażyć przez 3 minuty.
4) Dolać wodę, lekko posolić, przykryć i zmniejszyć ogień.
5) Gotować przez 15 minut lub aż będzie gotowa.
6) Wmieszać połowę posiekanej pietruszki.
7) W międzyczasie wymieszać olej, sok i skórkę z cytryny,
odrobinę soli, pieprzu i cukru oraz resztę pietruszki.
8) Ser pokroić w plastry i położyć na rozgrzanej suchej (niekoniecznie)
patelni i smażyć z obu stron, aż będzie złoty i chrupiący.
9) Quinoę przełożyć na talerze, wyłożyć halloumi i polać dressingiem.
Przepis stąd.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 490 kcal

4 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze!