czwartek, 13 czerwca 2013

Batoniki z płatkami kukurydzianymi i masłem orzechowym bez pieczenia


Nie jadłam jeszcze tak pysznych batoników. Może smakowały mi tak bardzo, bo łączą różne moje ulubione składniki, jak czekolada, płatki kukurydziane, miód. Są naprawdę wyjątkowe. Żeby je przygotować, piekarnik nie jest potrzebny i to jest ich niezaprzeczalna zaleta. Płatki kukurydziane nadają im chrupkość, a miód niesamowity aromat. Są słodkie, ale zdrowe, a przynajmniej zdrowsze od batoników ze sklepu;) Proponuję od razu przygotować podwójną porcję;D

Batoniki z płatkami kukurydzianymi
i masłem orzechowym
- 160g masła orzechowego
- 160g miodu (ew. mniej)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 100g płatków kukurydzianych
- 80g wiórków kokosowych
- 60g ciemnej czekolady
- 1/2 łyżeczki oleju

1) W małym rondelku stopić masło orzechowe i miód, mieszając.
2) Zdjąć z ognia i wmieszać esencję waniliową i migdałową.
3) W dużej misce wymieszać płatki kukurydziane
i zmiksowane w blenderze lub zmielone wiórki kokosowe.
4) Dodać masło orzechowe z miodem i dokładnie wymieszać.
5) Przełożyć do kwadratowej formy o boku 21cm wyłożonej papierem.
6) Dokładnie wyrównać, mocno przyciskając masę.
7) Przełożyć do lodówki do wystudzenia i zestalenia.
8) Roztopić czekoladę razem z olejem i posmarować nią batoniki.
9) Schować z powrotem do lodówki, a przed podaniem pokroić na prostokąty.
10) Najlepiej przechowywać w lodówce.

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 275 kcal

10 komentarzy:

  1. Nie ma to jak domowe batoniki a z masłem orzechowym to już full wypas ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja smakowicie! Doskonala przekaska na piknik czy wycieczke.

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię piec takie ciasteczka owsiane zawsze tzn kształtem na podobe, więc muszę spróbować takich batoników kiedyś :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne batoniki, i na pewno zdrowsze niż sklepowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. amerykańscy naukowcy dowiedli, że masło orzechowe przyspiesza odchudzanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł, a szukałam właśnie czegoś podobnego i w dodatku z masłem orzechowym :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Batoniki są rewelacyjne! Zrobiłam z modyfikacjami i już żałuję, że wszystko zjedliśmy ;)
    Zupa senegalska też była świetna. Dziękuję za inspirację.
    Te moje są tutaj: http://belkoty.blogspot.com/2013/07/maso-orzechowe-na-sniadanie-obiad-i-w.html

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!