Masło orzechowe i marmolada figowa to doskonałe połączenie! Będziecie mieli okazję się o tym przekonać, jeśli wypróbujecie przepis na te przepyszne ciasteczka. Są pachnące, mięciutkie, naprawdę wyjątkowe. Raczej nie należą do tych "zdrowszych", ale od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić;) Polecam, bo to w dodatku świetny sposób na wykorzystanie owocowych przetworów, np. tych przywiezionych z wakacji, w tym przypadku marmolady figowej z Chorwacji, choć inne pewnie też się sprawdzą. Ciekawa jestem, jak smakowałyby w wersji truskawkowej. Tak czy inaczej, polecam ten przepis:)
Ciasteczka z masłem orzechowym
i marmoladą figową
- 100g masła
- 125g masła orzechowego
- 150g zwykłej mąki
- 150g mąki pszennej pełnoziarsnistej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 150g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 200g marmolady figowej
1) Mieszając, stopić masło i masło orzechowe i odstawić.
2) Wymieszać mąkę, sodę i sól.
3) W drugiej misce zmiksować przestudzone masło i cukier.
4) Dodać jajka i esencję waniliową.
5) Stopniowo dodawać suche składniki do mokrych.
6) Wymieszać wszystko, by powstało gładkie ciasto.
7) Dodać marmoladę figową i wmieszać ją niedokładnie do ciasta.
8) Uformować kulki o średnicy ok. 3cm, kłaść na blachach
wyłożonych papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć.
9) Piec w temperaturze 175 st. C przez ok. 15 minut.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba sztuk: 25
Kaloryczność jednej sztuki: 145 kcal
ulala jak smacznie!
OdpowiedzUsuńmam ochotę po nie sięgnąć:)
OdpowiedzUsuń