sobota, 19 lipca 2014

Ciasto kokosowe z agrestem


Sezon na agrest nie jest zbyt długi, dlatego zachęcam do wykorzystania go w wypiekach póki jeszcze można go kupić. Lubię go tak bardzo, że zwykle jem go samego, ale czasem ma szansę doczekać się udziału w jakimś cieście;) Tak było tym razem - upiekłam wyjątkowo udane ciasto według przepisu z niezastąpionej strony BBC Good Food. Wyszło lekko puddingowe, kremowe w środku. Doskonałe na ciepło, na przykład z lodami. Kwaśny agrest zaskakująco dobrze pasuje do kokosa, "ożywia" go. To połączenie jest dość nietypowe i naprawdę warte wypróbowania! U mnie zrobiło furorę, u Was powinno być podobnie:)

Ciasto kokosowe z agrestem
- 200g miękkiego masła
- 180g drobnego cukru
- 100g wiórków kokosowych
- 225g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 100g jogurtu greckiego
  (może być kokosowy)
- 4 jajka
- szczypta soli
- 350g agrestu
posypka:
- 25g wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła

1) Piekarnik nagrzać do 160 st. C, tortownicę o średnicy 20cm
wyłożyć papierem do pieczenia, a agrest oczyścić.
2) W dużej misce umieścić wszystkie składniki ciasta, poza agrestem.
3) Zmiksować do uzyskania gładkiej masy, ale nie za długo.
4) Wmieszać 3/4 agrestu, przełożyć do formy i wyrównać wierzch.
5) Posypać resztą agrestu i lekko go wcisnąć.
6) Piec przez 1 godzinę, po czym szybko wyjąć i posypać
wiórkami kokosowymi wymieszanymi z cukrem i stopionym masłem.
7) Wstawić ciasto jeszcze na 15-20 minut.
8) Podawać na ciepło (z lodami) lub na zimno.

Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 555 kcal

1 komentarz:

Dziękuję za Wasze komentarze!