sobota, 9 sierpnia 2014

Sałatka z bulguru z kurczakiem, nektarynkami, fetą i orzechami pecan


To jeden z tych przepisów, które jeszcze przed wypróbowaniem robią duże wrażenie. Bulgur, kurczak, brzoskwinie (zastąpiłam je nektarynkami), orzechy pecan, zioła i ser feta to same przepyszne składniki. Nic dziwnego, że również sałatka z nich okazała się doskonała. Smaki słodki, słony, kwaśny i pikantny świetnie się równoważą, a efekt jest wyśmienity. Sałatka jest świeża, letnia i kolorowa. Nie wszyscy lubią połączenia mięsa z owocami, ale warto się dla niej do nich przekonać;)

Sałatka z bulguru z kurczakiem,
nektarynkami, fetą i orzechami pecan
- 125g bulguru
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sól, pieprz
- 2 nektarynki
- garść mięty
- pęczek koperku
- 50g pekanów
- 100g fety
dressing:
- 4 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 3 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka musztardy

1) Bulgur wsypać do miseczki, zalać wrzącą wodą,
przykryć i odstawić na kilkanaście minut.
2) Pierś z kurczaka doprawić, usmażyć na oleju i odłożyć do ostygnięcia.
3) Pokroić nektarynki na cząstki i posiekać zioła.
4) Wymieszać składniki dressingu i doprawić solą i pieprzem.
5) Gotowy bulgur wymieszać z ziołami i wyłożyć na talerz.
6) Mięso pokroić na kawałki i ułożyć na bulgurze.
7) Rozłożyć nektarynki, pekany i pokruszoną fetę.
8) Polać dressingiem i ozdobić listkami mięty.

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 500 kcal

1 komentarz:

Dziękuję za Wasze komentarze!