niedziela, 30 sierpnia 2015

Pierś z kurczaka w harissie pieczona z papryką i fetą


Większość składników, które wymienione są w tym przepisie, zawsze mam w domu. Do tego należy dokupić brakujące świeże składniki, by bardzo szybko i prosto przygotować pyszny obiad. Harissa sprawia, że zwykły kurczak staje się niebanalny w smaku i pikantny.

Pierś z kurczaka w harissie
pieczona z papryką i fetą
- 2 łyżki harissy
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka oregano
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka,
  nacięte w kilku miejscach
- 2 czerwone cebule
- 2 grillowane czerwone papryki ze słoika
- 100g fety
- 150g kuskusu pełnoziarnistego

1) W misce wymieszać harissę, ocet i oregano.
2) Dodać mięso i cebule pokrojone w ćwiartki i wymieszać.
3) Przełożyć do naczynia do zapiekania.
4) Piec w temperaturze 200 st. C przez 25-30 minut, odwracając przynajmniej raz.
5) 10 minut przed końcem dodać pieczone papryki pokrojone
na średniej wielkości kawałki oraz pokruszoną fetę.
6) Podawać z kuskusem.

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 470 kcal

1 komentarz:

Dziękuję za Wasze komentarze!