poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Burrito bowl z kurczakiem i czarną fasolą


Burrito bowl to po prostu burrito, a właściwie jego nadzienie, podane w misce, przede wszystkim z ryżem, ale też np. nachosami czy tortillą. Moja dzisiejsza wersja zawiera pikantnie doprawionego kurczaka, czarną fasolę, chrupiącą czerwoną kapustę, z dodatkiem jogurtu naturalnego, słonego sera i dymki. Składniki tworzą sycącą, pełną smaku kompozycję w meksykańskim stylu.

Burrito bowl z kurczakiem
i czarną fasolą
- 100g czerwonej kapusty
- 80g brązowego ryżu
- 350g piersi z kurczaka

- szczypta soli
- 1 1/2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1/4 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 25g sera feta
- 1 dymka

1) Poszatkować czerwoną kapustę i ugotować ryż.
2) Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z solą, 1 łyżeczką kuminu i ostrą papryką i usmażyć.
3) Fasolę odcedzić, umieścić w rondelku z resztą kuminu, kminkiem i czosnkiem i podgrzewać kilka minut.
4) W misce ułożyć kapustę, ryż, kurczaka i fasolę.
5) Polać jogurtem naturalnym i posypać pokruszonym serem i posiekaną dymką.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 530 kcal 

2 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze!