niedziela, 5 marca 2017

Hummus z boczniakami

 
Hummus to świetna przekąska, ale może być też samodzielnym daniem. Np. w połączeniu z boczniakami, podsmażonymi z boczkiem i czosnkiem, stanowi pyszną całość. Wszystko świetnie do siebie pasuje i tworzy subtelną kompozycję różnych smaków i tekstur. Polecam ją na zdrowy i całkiem szybki obiad.

Hummus z boczniakami
- 40g boczku
- 2 ząbki czosnku
- 300g boczniaków
- chili w płatkach i sezam do posypania
hummus:

- 480g ciecierzycy
  (2 puszki)
- 80g tahini
- kilka łyżek wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny

1) Podsmażyć boczek i dodać czosnek pokrojony w plastry.
2) Dodać boczniaki pokrojone na duże kawałki i smażyć przez kilka minut.
3) W międzyczasie przygotować hummus, miksując blenderem wszystkie składniki.
4) Przełożyć hummus na talerze, we wgłębieniu wyłożyć boczniaki i posypać chili w płatkach i sezamem.  

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 640 kcal 

1 komentarz:

  1. Niecodzienne dla mnie połączenie hummusu i boczniaków. Zasadniczo nie wyobrażałam sobie, że to może razem współgrać smakowo. A jak widzę załączone zdjęcie prezentuje się smakowicie. Nie pozostaje nic innego jak zaopatrzyć się boczniaki i wypróbować tą kompozycję smakową!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!