środa, 30 sierpnia 2017

Sałatka z kaczką, malinami i cheddarem


Sezon na maliny powoli się kończy, dlatego warto godnie go pożegnać, zwłaszcza że te owoce teraz są najsmaczniejsze. Do tego celu szczególnie polecam tę pyszną sałatkę. Wykorzystałam do niej także wcześniej usmażoną na chrupiąco pierś z kaczki, aromatyczny ser cheddar i prażone pestki dyni. Wszystkie te składniki wspaniale się komponują, a sałatka jest bardzo zdrowa i sycąca.

Sałatka z kaczką,
malinami i cheddarem
- 1 sałata rzymska
- 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1/2 łyżeczki miodu
- świeżo mielony pieprz, sól
- 1 usmażona pierś kaczki 
- 150g malin
- 20g cheddara
- 1 łyżka (15g) pestek dyni

1) Sałatę umyć, osuszyć i podrzeć na kawałki.
2) Wymieszać olej, ocet, miód, pieprz i sól.
3) Sałatę wymieszać z dressingiem i przełożyć do dwóch misek.
4) Pierś z kaczki pokroić pod kątem w plastry i ułożyć na sałacie.
5) Rozłożyć maliny, wiórki cheddara i posypać uprażonymi pestkami dyni.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 350 kcal

3 komentarze:

  1. Wspaniale wygląda i na pewno tak smakuje. Kaczka usmażona profesjonalnie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo przepis! Lecę do sklepu po składniki B-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dość, że pysznie wygląda to jeszcze jaka zdrowa :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!