niedziela, 15 października 2017

Sałatka z cukinii z orzechami włoskimi i rukolą


Dawno nie korzystałam z przepisów Gina D'Acampo, a mam przecież aż cztery jego książki, w tym "Smaczną i zdrową kuchnię włoską". Ostatnio wreszcie zainspirowałam się z niej przepisem na sałatkę z cukinii i orzechów włoskich w polewie balsamicznej. Wprowadziłam trochę zmian, ale efekt był chyba taki, jaki osiągnął autor - danie było bardzo smaczne, łatwe, a zarazem efektowne. Świetne zarówno samodzielnie, jak i na przystawkę czy jako dodatek do mięsa.

Sałatka z cukinii
z orzechami włoskimi i rukolą
- 2 małe cukinie (300g)
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 50g orzechów włoskich
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, świeżo mielony pieprz
- 30g rukoli

1) Cukinie pokroić na cienkie plasterki (np. obieraczką).
2) Wymieszać z oliwą, drobno posiekanym czosnkiem, orzechami włoskimi, octem balsamicznym, solą i pieprzem.
3) Odstawić na 20 minut, po czym wmieszać rukolę.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 285 kcal

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za Wasze komentarze!