niedziela, 8 kwietnia 2018

Sałatka obiadowa Gordona Ramsaya

 
Przyznam, że miałam problem z przetłumaczeniem nazwy tej sałatki - w książce "Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course" określona jest mianem "chopped salad", ale polska "sałatka siekana" nie do końca mnie przekonuje. Jednak autor pisze o niej, że może stanowić samodzielny posiłek, są w niej przecież różne warzywa, salami, ser i ciecierzyca, więc nazwałam ją obiadową. Jest bardzo sycąca, a przy tym zdrowa. Z podanej ilości składników wychodzi jej naprawdę dużo, ale to raczej nie problem, bo smakuje świetnie.

Sałatka obiadowa
Gordona Ramsaya
 

- 1 szalotka
- 1 pomidor
- 1 łyżka octu sherry
- 1/2 łyżki sosu Worcestershire
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 sałata rzymska
- 2 cykorie
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka ciecierzycy
- 100g salami
- 150g sera Edam
- sól, pieprz
- 1 łyżka oregano

1) Szalotkę posiekać i wymieszać w dużej misce z pokrojonym w kostkę pomidorem.
2) Przygotować dressing z octu sherry, sosu Worcestershire, soku z cytryny, posiekanego czosnku i oliwy i odstawić.
3) Do miski z pomidorami dodać podartą sałatę, posiekane cykorie, paprykę pokrojoną w kostkę, odsączoną ciecierzycę, pokrojone salami i ser i wymieszać.
4) Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z dressingiem i oregano.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 6
Kaloryczność jednej porcji: 285 kcal

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za Wasze komentarze!