niedziela, 23 grudnia 2018

Brownie z żurawiną i orzechami włoskimi


Brownie w świątecznej odsłonie -  z suszoną żurawiną i orzechami włoskimi. Przepyszne, wciągające i niesamowicie czekoladowe. Z chrupiącym wierzchem, ale w środku kremowe i wilgotne. Biegnijcie do sklepu po potrzebne składniki, bo idealnie sprawdzi się na Boże Narodzenie, co tam serniki i makowce! ;) Wesołych świąt!

Brownie z żurawiną
i orzechami włoskimi

- 100g masła
- 200g czekolady deserowej
- 4 jajka
- 250g cukru
- 100g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30g kakao
- 80g suszonej żurawiny
- 100g orzechów włoskich

1) Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (czyli w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą), odstawić do przestudzenia.
2) Zmiksować jajka z cukrem na jasną i puszystą masę.
3) Delikatnie wmieszać czekoladę z masłem.
4) Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao i wymieszać.
5) Wmieszać żurawinę i lekko pokruszone orzechy włoskie.
6) Przełożyć do kwadratowej formy o boku 20cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
7) Piec w temperaturze 180 st. C przez 25-30 minut, aż brownie będzie mieć kruchy wierzch, ale nadal będzie miękkie w środku.

Przepis z książki Paula Hollywooda "How to bake".

Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 16
Kaloryczność jednej porcji: 280 kcal

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za Wasze komentarze!