czwartek, 7 marca 2019

Ekspresowy pudding chia à la nutella


Puddingi chia są bardzo proste do przygotowania, nasiona zalewa się mlekiem, miesza z dodatkami i odstawia na noc do lodówki. I właśnie ta konieczność oczekiwania może być ich minusem. Do tego specyficzna konsystencja, którą ja akurat lubię, ale nie wszystkim musi odpowiadać. Rozwiązaniem jest ten gęsty, gładki, orzechowo-kakaowy pudding, który można przygotować w kilka minut. Rewelacja!

Ekspresowy pudding chia
à la Nutella
- 30g nasion chia
- 7g kakao
- 25g masła z orzechów laskowych
- 4 łyżeczki erytrolu w proszku
- 125 ml mleka sojowego

1) Nasiona chia wsypać do blendera i rozdrabniać 30-60 sekund.
2) Dodać kakao, masło z orzechów laskowych, erytrol i mleko sojowe.
3) Miksować przez 1 1/2 minuty i podawać!

Oczywiście masło z orzechów laskowych można zastąpić np. masłem z orzechów ziemnych, a mleko sojowe - krowim.

Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 1
Kaloryczność jednej porcji: 380 kcal

2 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze!