środa, 9 października 2019

Smażony ryż z kimchi


Wspominałam już, że bardzo lubię kuchnię koreańską. Niestety na blogu nie ma za wiele jej przepisów, ale na pewno się to zmieni, bo oprócz dzisiejszego mam już w zanadrzu kilka kolejnych. Smażony ryż z kimchi (Kimchi Bokkeum Bap) to niesamowicie proste i smaczne danie, które każdego zachęci do dalszych eksperymentów z tą kuchnią.

Smażony ryż z kimchi
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 dymka
- 100g szynki
- 200g kimchi

- 150g ryżu brązowego
  (waga przed ugotowaniem)
- 1 łyżka pasty gochujang
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sezamu


1) Rozgrzać olej i podsmażyć przez kilka minut pokrojone w plasterki czosnek i białą część dymki oraz plastry szynki pokrojone na kwadraty.
2) Dodać posiekane kimchi (razem z sokiem) i smażyć kilka minut.
3) Dodać ugotowany ryż, gochujang i sos sojowy.
4) Wymieszać, zdjąć z ognia i wmieszać olej sezamowy.
5) Podawać z sadzonymi jajkami, posypane sezamem i posiekaną zieloną częścią dymki.

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 415 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze!