czwartek, 7 maja 2020

Krakersy amarantusowe


Na pewno znacie sytuację, w której macie jakiś produkt, kupiony bez zastanowienia, ale przez dłuższy czas nie za bardzo wiecie co z nim zrobić. U mnie było tak z mąką z amarantusa. Niby zawsze można ją wykorzystać do jakiegoś wypieku, ale nie znając jej właściwości, ma się utrudnione zadanie. Na szczęście krakersy się udały i mogę podzielić się przepisem z tym nietypowym składnikiem.

Krakersy amarantusowe
- 180g mąki z amarantusa + ok. 10g do podsypania
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka granulowanej cebuli
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1 jajko

- 50ml zimnej wody

1) Zmiksować wszystkie składniki za pomocą malaksera.
2) Przełożyć na blat i krótko zagnieść.
3) Rozwałkować na grubość ok. 4 mm, podsypując mąką.
4) Wykrawać kółka o średnicy ok. 4 cm i ponakłuwać widelcem.
5) Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 st. C przez 20 minut.

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba sztuk: 54
Kaloryczność jednej sztuki: 20 kcal

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za Wasze komentarze!