czwartek, 2 lipca 2020

Sernik na zimno bez cukru


Idealny deser na lato: sernik na zimno z galaretką i truskawkami. Słodki, sycący i pyszny, a przy tym lekki i niskokaloryczny. Na pewno będę go przygotowywać regularnie i wam też bardzo go polecam!

Sernik na zimno bez cukru
spód:
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25g erytrolu
- 1/2 łyżeczki koncentratu stewii w proszku
- 1 jajko
- 100g mleka
- olej do smażenia

- 340g jogurtu greckiego light
- 500g serka labneh*
- 100g erytrolu + do galaretki do smaku
- 1 łyżeczka koncentratu stewii w proszku
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 20g żelatyny
- 1/2 opakowania galaretki truskawkowej bez cukru
- 180g truskawek

1) Wymieszać wszystkie składniki na spód.
2) Na patelni o średnicy dna ok. 21 cm (takiej jak tortownica) rozgrzać odrobinę oleju.
3) Wylać ciasto i smażyć pod przykryciem, aż pojawi się dużo bębelków.
4) Ostrożnie odwrócić i smażyć przez 1-2 minuty.
5) Wystudzić i włożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ewentualnie przycinając placek.
6) Zmiksować serek, jogurt grecki, erytrol, stewię, esencję waniliową i sok z cytryny.
7) Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i dodać do masy serowej.
8) Dokładnie zmiksować i wlać do formy.
9) Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
10) W tym czasie przygotować galaretkę, słodząc ją erytrolem i stewią.
11) Schłodzić i wstawić do lodówki, by lekko zgęstniała.
12) Na serniku rozłożyć połówki lub plastry truskawek i zalać równomiernie galaretkę.
13) Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. 

*lub serka kremowego o mniejszej zawartości tłuszczu

Czas przygotowania: 1 godzina + chłodzenie
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 210 kcal

3 komentarze:

  1. Mniam na pewno rozpływa się w ustach ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik wygląda przepysznie! U mnie w biurze każdy jest fanem takich ciast, dlatego planuję odwzorować Pani przepis i przygotować taki wypiek na naszą wycieczkę w najbliższy weekend. Wspólnie zgodziliśmy się, że dobre jedzenie to ważny element udanego wyjazdu integracyjnego.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!