piątek, 23 października 2020

Dakgalbi - koreański kurczak stir-fry

 

Od jakiegoś czasu próbuję swoich sił w kuchni koreańskiej ;) Staram się oczywiście jak najdokładniej odtwarzać oryginalne przepisy - niektóre są zaskakująco proste, inne wymagają jednak wykorzystania kilku nietypowych składników. Na szczęście koreańskie produkty są coraz łatwiej dostępne. Jak tylko zaopatrzycie się w gochugaru, pastę gochujang i kluski ryżowe, w pierwszej kolejności zróbcie to danie! Jest naprawdę świetne.

Dakgalbi
- 500g mięsa z ud kurczaka bez skóry i kości
- 1/2 batata (180g)
- 1 mała marchew (60g)
- 1/4 niewielkiej kapusty (300g)
- 10 liści perilli, pokrojonych w paski
  (opcjonalnie, ja ich nie miałam)
- 18 koreańskich klusek ryżowych (tteok)
- olej do smażenia
marynata:
- 3 łyżka pasty gochujang
- 2 łyżki wina ryżowego
- 1 łyżka gochugaru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka cukru (zastąpiłam erytrolem)
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- 1/4 łyżeczki curry (lub 1 łyżeczka koreańskiego curry)
- 1/2 małej cebuli, drobno posiekanej
- trochę świeżo mielonego pieprzu

1) Wymieszać wszystkie składniki marynaty.
2)  Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą i odstawić na przynajmniej 30 minut, ale najlepiej na 4 godziny.
3) Na średnim ogniu rozgrzać dużą patelnię z łyżką oleju.
4) Dodać marchew pokrojoną na skos w plastry, posiekaną kapustę, batata pokrojonego na kształt frytek i wcześniej namoczone w ciepłej wodzie przez 10 minut kluski ryżowe.
5) Na wierzchu wyłożyć mięso i smażyć przez 3-4 minuty.
6) Zmniejszyć ogień i smażyć przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.
7) Podawać samo, z ryżem albo sałatą lub perillą do zawijania małych porcji.

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 1/2 godziny + marynowanie
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 515 kcal

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za Wasze komentarze!