sobota, 2 stycznia 2021

Chleb proteinowy Jamiego Olivera


Książka Jamiego Olivera "Superfood na co dzień" zawiera chyba same genialne przepisy. Np. na ten chleb (który oczywiście zmodyfikowałam, ale tylko troszkę) - prosty do zrobienia, ale bardzo oryginalny w smaku. Zdrowy, przepyszny i nadający się do przechowywania przez kilka dni. Świetny na tosty, a nawet grzanki.

Chleb proteinowy Jamiego Olivera
- 1 opakowanie (
7g) drożdży instant
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- 375ml letniej wody
- 50g mielonych migdałów
- 300g mąki z ciecierzycy
- 50g siemienia lnianego
- 100g mieszanki nasion (po równo sezam, chia, słonecznik, dynia)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 4 jajka
- 1 łyżeczka pasty Marmite (opcjonalnie)

1) Wymieszać drożdże instant, olej i letnią wodę i odstawić na 5 minut.
2) Do miski wsypać mielone migdały, mąkę z ciecierzycy, siemię lniane, mieszankę nasion i sól.
3) Wymieszać, zrobić wgłębienie i dodać rozmaryn, płatki drożdżowe, jajka i pastę Marmite.
4) Wymieszać jajka z pastą Marmite, wlać roztwór drożdży i wymieszać.
5) Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 st. C przez ok. 45 minut, aż chleb będzie złocisty, a wbity patyczek będzie po wyjęciu suchy.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 14
Kaloryczność jednej porcji: 180 kcal

2 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze!