środa, 3 marca 2021

Matcha cookie dough (bez cukru)

 

Bardzo lubię desery typu cookie dough i często je przygotowuję, oczywiście w zdrowej wersji. Można do nich wykorzystać wiele składników - mleko roślinne lub krowie, ciecierzycę albo fasolę, płatki owsiane, mąkę migdałową czy kokosową, różne rodzaje past orzechowych, kawałki czekolady, odżywkę białkową. Moja dzisiejsza wersja zawiera uwielbianą przez wiele osób matchę i smakuje obłędnie!

Matcha cookie dough bez cukru
- 1 słoik ciecierzycy (400g po odsączeniu)
- 60g mąki owsianej (lub płatki owsiane
  rozdrobnione w malakserze)
- 6 łyżeczek matchy (10g)
- 50g erytrolu
- 1/2 łyżeczki koncentratu stewii w proszku
- 100ml mleka migdałowego
- 25g pasty z pestek dyni
- 25g odżywki białkowej,
  najlepiej o smaku ciasteczkowym
- 1 łyżeczka esencji waniliowej

1) Ciecierzycę przepłukać i odsączyć.
2) Dodać do malaksera razem z resztą składników i zmiksować na niezbyt gładką masę.
3) Najlepiej jeść po schłodzeniu.


Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 200 kcal

1 komentarz:

Dziękuję za Wasze komentarze!