niedziela, 10 kwietnia 2022

Tang Yuan


Tang Yuan to kluski z ryżu kleistego, zwykle ze słodkim nadzieniem, tradycyjnie podawane w okolicach chińskiego Nowego Roku. Wbrew pozorom całkiem łatwo je zrobić. Najpopularniejsze są z czarnym sezamem, ale wersja z orzechami ziemnymi bardziej do mnie przemawia. Połączenie sprężystego ciasta i płynnego nadzienia z kawałkami fistaszków jest naprawdę genialne.

Tang Yuan - kluski z ryżu kleistego
- 1/2 szklanki (75g) niesolonych orzechów ziemnych
- 1/2 szklanki (100g) erytrolu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 szklanki (100g) masła orzechowego
- 250 g mąki z ryżu kleistego

1) Orzechy ziemne uprażyć, przestudzić i zmiksować na gruby proszek razem z erytrolem.
2) Dodać olej kokosowy i masło orzechowe, wymieszać i wstawić do lodówki.
3) Mąkę z ryżu kleistego zalać gorącą wodą, wymieszać i wyrobić gładkie, niezbyt lepiące się ciasto, w razie potrzeby dodać więcej mąki.
4) Ciasto podzielić na niewielkie porcje, rozciągnąć, nakładać małą ilość nadzienia i dokładnie zalepić.
5) Wrzucać partiami do wrzącej wody i gotować przez 2-3 minuty (do wypłynięcia).
6) Podawać w miseczkach z gorącą wodą lub naparem z imbiru, ewentualnie osłodzonym.
7) Nieugotowane można zamrozić.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba sztuk: 28
Kaloryczność jednej sztuki: 75 kcal

1 komentarz:

Dziękuję za Wasze komentarze!