poniedziałek, 29 sierpnia 2011

1. przepis. Meksykański gulasz z wieprzowiny, warzyw i owoców

Postanowiłam zacząć od tego przepisu. Po prostu. Zrobiłam ten gulasz ostatnio i wszystkim bardzo smakował, więc nie ma potrzeby zwlekać, zwłaszcza że można uznać go za sezonowy. Wykorzystując łatwo dostępne składniki, można zrobić oryginalne, pochodzące z Meksyku danie.


Meksykański gulasz z wieprzowiny, warzyw i owoców
- 400g chudej wieprzowiny, pokrojonej w kostkę
- posiekana cebula
- 3 łodygi selera naciowego, pokrojone na małe kawałki
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- marchewka, pokrojona w plasterki
- liść laurowy
- 2 pomidory, pokrojone w kostkę
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 średniej cukinii
- kilka liści kapusty, poszatkowanych
- 1/2 dużego jabłka
- 4 małe śliwki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonego imbiru
- sól, pieprz

Do dużego garnka wrzucić mięso, cebulę, czosnek, liść laurowy, marchew i seler i zalać zimną wodą.
Zagotować, zebrać szumowiny z powierzchni i gotować na średnim ogniu przez 40 minut.
Dodać pomidory, chili i kminek; gotować kilka minut.
Dorzucić cukinię, kapustę, pokrojone w kostkę owoce, cynamon i imbir;
gotować do miękkości (ok. 15 minut).
Doprawić solą i pieprzem, podawać z ryżem czy tortillami.

Przepis, zmodyfikowany tu przeze mnie, pochodzi z książki "Kuchnia meksykańska" wyd. Olesiejuk.

Czas przygotowania: ok. 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: ok. 410 kcal

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za Wasze komentarze!