środa, 20 czerwca 2012

Jednogarnkowo. Spaghetti genovese


Nawet kiedy nie ma się czasu trzeba coś jeść;) Dlatego ten przepis przyda się wszystkim zabieganym osobom, a w obecnym czasie zwłaszcza studentom. No i może fanom piłki nożnej;D Bo komu by się chciało teraz zajmować długimi przygotowaniami i zmywaniem. To danie można zrobić bardzo szybko, nie zostawiając przy tym góry naczyń do zmywania. A przy tym jest takie pyszne! To naprawdę świetne połączenie, choć można by być nieufnym w stosunku do zestawienia makaronu i ziemniaków. Tymczasem okazało się, że znalazłam chyba jedno z ulubionych dań, letnie, aromatyczne dzięki pesto, bardzo sycące i proste w przygotowaniu. Polecam:)

Spaghetti genovese
- 300g młodych ziemniaków
- 220g spaghetti (użyłam pełnoziarnistego)
- 180g zielonej fasolki
- 100g pesto genovese
- sól, pieprz

W dużym garnku zagotować ziemniaki pokrojone w plastry.
Po kilku minutach dodać makaron, a następnie fasolkę pokrojoną na kawałki.
Po ugotowaniu całość odcedzić, zachowując kilka łyżek wody.
Przenieść z powrotem do garnka, dodać pesto i zachowaną wodę.
Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Przepis z książki "Wegetariańskie dania. 101 sprawdzonych przepisów" BBC Good Food.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 420 kcal

7 komentarzy:

  1. Kiedys dziwilo mnie to polaczenie makaronu z ziemniakami - ale sprobowalam i przekonalam sie, ze to pyszna rzecz!

    OdpowiedzUsuń
  2. Spaghetti z ziemniakami jeszcze nie próbowałam! Ale danie wygląda rewelacyjnie, a skoro zachwalacie to połączenie - na pewno się skuszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że u Ciebie tez jest prosto ale jak smacznie i pomysłowo ! No i kolejny raz potwierdza się, że proste dania są najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Już chciałam brać widelec i łyżkę...a tu patrzę, że to tylko zdjęcie ;)))) Wygląda bardzo apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!