środa, 13 marca 2013

Dwuskładnikowe placuszki bananowe


Mam nadzieję, że spodobają się Wam te najprostsze na świecie placuszki bananowe. Potrzeba do nich jedynie dwóch składników, a przygotowanie zajmuje chwilę. Najlepiej wykorzystać do nich bardzo dojrzałe banany, dzięki którym placuszki będą słodkie, a przy okazji to dobry sposób na szybkie wykorzystanie tych owoców, z którymi czasem nie wiadomo co zrobić. Wychodzą cienkie, ale ciasto nie rozlewa się specjalnie, dlatego możemy smażyć kilka naraz na większej patelni. Smakują świetnie z różnymi dodatkami, ja posmarowałam je masłem orzechowym i dżemem, ale może to być np. Nutella, a nawet kawałki czekolady czy jagody dodane wcześniej do ciasta. Oczywiście to nie to samo, co takie prawdziwe placuszki, ale i tak są naprawdę smaczne, a co najważniejsze - proste i szybkie do przyrządzenia.

Dwuskładnikowe
placuszki bananowe
- 140g banana (1 1/2 niewielkiego po obraniu)
- 2 jajka

1) Dokładnie rozgnieść banana widelcem.
2) Wymieszać starannie z jajkami.
3) Nalewać porcje ciasta (ok. 1/4 szklanki) na
rozgrzaną patelnię lekko posmarowaną olejem.
4) Smażyć aż brzegi będą odchodzić od patelni,
a następnie odwrócić i smażyć chwilę.

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba sztuk: 7
Kaloryczność jednej sztuki: 40 kcal

10 komentarzy:

  1. Dwa składniki, a placki jak malowane :) To się dopiero nazywa kuchnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądają:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. to tak jakby omlet z bananem?:D

    OdpowiedzUsuń
  4. zewsząd kuszą te placuszki, muszę i ja je w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szybkie, proste i pewnie bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. szybkie i bardzo smakowite placuszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można je zrobić kakaowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale chyba można, na wszelki wypadek dodając bardzo mało kakao, bo jest gorzkie, a te placuszki są posłodzone tylko bananem:)

      Usuń
  8. Ja wole bez jaj ale z odrobina mąki, cynamonem, cukrem waniliowym i jogurtem greckim :))))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!