niedziela, 12 sierpnia 2018

Hummus z masłem orzechowym i wędzoną papryką


Hummus bez tahini to może nawet nie hummus, ale co z tego, skoro jest taki pyszny! Połączenie masła orzechowego i ciecierzycy jest doskonałe, a jego smak w moim przepisie podkreśla jeszcze wędzona ostra papryka. Taki hummus jest bardzo sycący, oryginalny, a przy tym tańszy niż ten tradycyjny.

Hummus z masłem orzechowym
i wędzoną papryką
- 1 puszka ciecierzycy (240g)
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki 
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżki soku z cytryny

- 100g niesłodzonego masła orzechowego
- 100ml wody

1) Ciecierzycę odsączyć i zmiksować z pozostałymi składnikami za pomocą blendera lub malaksera.
2) Podawać z warzywami pokrojonymi w słupki.

1 komentarz:

  1. Z masłem orzechowym? Ale to musi być petarda! Tak jeszcze nie jadłam :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!