czwartek, 11 października 2018

Chutney pomidorowo-śliwkowy


Chutneye to przetwory, które bardzo lubię, ale nie jem ich zbyt wiele - widać to trochę po blogu, bo ostatni przepis pojawił się trzy lata temu. Najwyższy czas to zmienić. Ten chutney to kwintesencja mijającego sezonu - na pomidory i śliwki. Wbrew pozorom świetnie do siebie pasują, zwłaszcza w połączeniu z indyjskimi przyprawami. Chutney jest wyśmienity i wspaniale podkreśla smak serów.

Chutney pomidorowo-śliwkowy
- 400g cebuli
- 1,25 kg śliwek
- 850g pomidorów
- 125g cukru
- 75ml octu jabłkowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- kawałek świeżego imbiru
- 1 ostra papryczka bez pestek
- 1 łyżeczka nasion kuminu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- sól, pieprz

1) Cebulę posiekać i smażyć w garnku z grubym dnem na niewielkiej ilości oleju przez ok. 15 minut.
2) Dodać pokrojone w małą kostkę pomidory, wypestkowane śliwki, cukier, ocet, starty imbir, posiekaną ostrą papryczkę i przyprawy.
3) Gotować przez 2 1/2 godziny bez przykrycia, często mieszając.
4) Przełożyć do wyparzonych słoików.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za Wasze komentarze!