niedziela, 28 października 2018

Turecka sałatka z fasoli z tahini


Fasola może wydawać się nudna, ale zaręczam, że w takim wydaniu zyskuje nowy wymiar. Pasta sezamowa powoduje, że smak jest bogaty, a pozostałe składniki dressingu go uwydatniają. Sałatka jest idealna jako dodatek, ale jako główne danie również się sprawdza.

Sałatka z fasoli z tahini
- 2 puszki fasoli
- pół pęczka (20g) natki pieruszki
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżeczka chili w płatkach
- 3 łyżki (50g) pełnoziarnistej tahini
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka octu winnego

- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz

1) Wymieszać odsączoną fasolę, posiekaną natkę pietruszki, cebulę pokrojoną w plasterki i chili w płatkach.
2) Przygotować dressing z tahini, soku z cytryny, octu winnego, oliwy, wyciśniętego czosnku, soli i pieprzu.
3) Wymieszać z fasolą i podawać.

Przepis z książki Sabriny Ghayour "Persiana"

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 215 kcal

1 komentarz:

Dziękuję za Wasze komentarze!